Nie ulega wątpliwości, że podróże kulinarne to jeden z najprzyjemniejszych sposobów poznawania świata. Podróżujemy, aby odnajdować dla siebie nowe kraje i kultury. Szukając wytchnienia od codzienności oraz nowych doświadczeń, spotykamy nieznane nam wcześniej smaki i aromaty będące częścią kultury kulinarnej innych narodów. W czasach, gdy cudzoziemscy kucharze gotują w polskich kuchniach warto wybrać się w podróż na poszukiwanie egzotyki, która smakuje tylko w kraju swego pochodzenia.
Podróże kulinarne to obecnie jeden z wiodących trendów światowej turystyki. Od lat w podróż po smakach zabiera nas regularnie znany smakosz telewizyjny, którego programy cieszą się ogromnym powodzeniem niezależnie od stacji, która je emituje. Jego śladem idą, a raczej jadą tysiące Polaków marzących o poznaniu kuchni na wszystkich kontynentach. Blogi kulinarne mnożą się jak grzyby po deszczu.
Planowanie trasy
Wybierając się w podróż w poszukiwaniu egzotycznych smaków, nie wypada przegapić Nowego Jorku, prawdziwej mekki wielbicieli dobrego jedzenia. Wielkie Jabłko przyciąga migrantów z całego świata, dlatego nie ma chyba kuchni, której w tym niezwykłym mieście nie da się spróbować. Jeśli sił starczy, w ciągu jednego dnia poznasz potrawy kuchni meksykańskiej, chińskiej, arabskiej, włoskiej, francuskiej, japońskiej czy izraelskiej.
Wybieraj co zechcesz – od street food przez malutkie knajpki i zatłoczone sieciówki po autentyczne restauracje z najwyższej półki. W Nowym Jorku staraj się korzystać ze sprawdzonych miejsc, gdyż łatwo można się zgubić w gąszczu miejscowych restauracji. Smacznie i tanio można zjeść z bardzo popularnych food trucków. Musisz spróbować manhattańskiej zupy z małży czy hot doga, którym zajadają się gwiazdy telewizyjnych filmów policyjnych.
Za kulinarną stolicę świata uchodzi Tokio, gdzie działa ponad 200 restauracji z gwiazdkami Michelin. W żadnym innym mieście na świecie nie ma ich tylu. Jeśli będziesz mieć trochę szczęścia, natrafisz na degustacje na ulicznych stoiskach i w barach, gdzie szacunek dla klienta przejawia się codzienną troską o świeżość i jakość produktów, z których przygotowywane są potrawy.
Smak regionu
Będąc na targu rybnym Tsukiji poproś o sushi. Koniecznie spróbuj ramenu, makaronu udon oraz ryżowych mochi i deserów z herbatą matcha. Skosztuj kaiseki, tradycyjnego, uroczo wyglądającego zestawu dań w maleńkich porcjach.
Hiszpania słynie z kolorowych targowisk kuszących świeżymi owocami morza, serem i oliwkami, dojrzewającą szynką serrano, pikantnymi kiełbasami chorizo. Tradycyjna kuchnia katalońska jest połączeniem kuchni morza (ryby i skorupiaki) z kuchnią gór (mięso, oliwa i zioła). Smak regionu Walencja poznasz smakując paellę z wielkiej patelni, w której długo dusi się ryż z królikiem i owocami morza.
Najpopularniejszy bazar w Barcelonie nazywa się Mercat de la Boqueria, ale warto również odwiedzić takie miejsca, jak targ Świętego Antoniego czy Świętej Katarzyny. Poproś o tapas, przekąskę, którą w setkach odmian oferują knajpki we wszystkich prowincjach Hiszpanii.
W Singapurze znajdziesz tradycyjne dania kuchni chińskiej, malajskiej i hinduskiej, ale także indonezyjskiej, tajskiej czy europejskiej. W mieście słynącym z luksusowych restauracji zjesz smacznie na ulicy w hawker centres. W tych miejscach stołuje się znaczna część mieszkańców miasta, co jest na całym świecie najlepszą rekomendacją dla miejscowej kuchni. Zamów laksę i pochyl się nad miseczką w skupieniu, jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego potrawę nazywają królową zup.
Lokalne rynki
Jeżeli chcesz poznać smaki i aromaty, którymi wyróżnia się kuchnia regionalna na Bliskim wschodzie, wpadnij na dzień do Izraela. W Tel Awiwie zamów na śniadanie szakszukę, danie składające się z duszonych na oliwie pokrojonych soczystych pomidorów, do których wbija się jajko i podaje ze świeżym pieczywem. W każdym zakątku tego regionu używa się innych przypraw do jajecznicy na pomidorach. Nie zdziw się, jeśli będzie to kmin rzymski czy papryka.
Z racji tradycji kolonialnych Holandia poczęstuje cię tysiącem smaków z różnych rejonów świata. Gotują często potomkowie migrantów, którzy po II wojnie światowej przyjechali z dawnych kolonii. Najbardziej popularne w Holandii są potrawy kuchni indonezyjskiej, tureckiej oraz arabskiej, ale jest również sporo smaków afrykańskich czy azjatyckich. W ulicznej budce zamów maatjesharing z frytkami. Ten śledź smakuje zupełnie inaczej niż w Polsce!
Egzotyczne przepisy
W Meksyku sięgnij po tacos. Do przyrządzenia tej potrawy stosuje się różne rodzaje mięsa – wieprzowe, wołowe, drobiowe, ale też ryby czy krewetki. Mięso jest zwykle wolno gotowane lub pieczone, a następnie wraz z cebulką marynowaną lub podsmażaną zawijane w kukurydzianej tortilli.
Egzotyczna podróż czeka nas nad talerzem zupy limonkowej. Przepis jest prosty – do bulionu z kurczaka lub indyka dodajemy sok z limonki i przyprawy, w tym oregano, goździki i kminek. Całość można posypać smażonymi paskami tortilli i habanero.
Jeśli los zaprowadzi was do RPA, trzeba spróbować biltonga. To jeden z najbardziej charakterystycznych przysmaków tego wielkiego kraju pełnego kontrastów. Jest to suszone mięso, zwykle wołowe lub z antylopy, przyprawione mieszanką soli, octu, kolendry i pieprzu. Z Malajów pochodzi bobotie, potrawa z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego przyprawionego curry, kurkumą, rodzynkami i migdałami. Na wierzchu zapiekanki umieszcza się mieszankę jajek i mleka, a całość podaje z ryżem i kurkumą.